Veilige slapen

Een veilige slaapomgeving voor je baby, waar moet je op letten?
Volgens experten houden baby’s  meer van ritmische geluiden dan van totale stilte. Bij veel baby’s kan men zien dat niet alleen wiegen, maar ook andere vormen van geweging, zoals een tripje met bijvoorbeeld auto of trein, slaap bevorderend werken. Er zijn zelfs baby’s die zichzelf in slaap wiegen door ritmische been of hoofdbewegingen.

Ademhaling bij baby’s

Als u baby in slaap gevallen is worden veel van onze lichaamsfuncties op de ‘spaarstand’ gezet. De lichaamstemperatuur en de bloeddruk dalen, de adem en polsslag worden langzamer.
We kunnen in onze slaap niet bewust de adem inhouden. Voornamelijk bij zuigelingen komt het regelmatig tot “onbewuste” adempauzes.
Deze duren echter zelden langer als 15 seconden. Hoe jonger de zuigeling is, hoe vaker deze adempauzes voorkomen. Zelfs adempauzes die langer dan 15 seconden duren, zijn in de regel vrij onschuldig.

 

Ontwaakreactie

Wordt de adempauze te lang, dan komt er door een verhoging van het koolstofdioxide niveau in het bloed tot een stimulatie van de chemoreceptoren, die het ademcentrum in de hersenstam regelen. Dit leidt er niet alleen toe dat de ademspieren tot een diepe adem terug aanzetten, maar ook tot een ontwaakreactie.
Deze ontwaakreaktie bij baby’s wordt door warmtestuwing, terugademing van de uitgeademde lucht en passief meeroken van de baby vertraagd. Deze vertragingen kunnen een gevaar voor de baby opleveren.

Eigen baby bedje

Voor kinderen, vanaf 2 jaar, is een eigen kamer aan te bevelen. Voor een baby daarentegen is een tochtvrije, lichte plek in de slaapkamer bij de ouders het betere alternatief.
Zo is het nachtelijke voeden makkelijker omdat de afstand tot het baby zeer klein is, wat ook het borstvoeding geven ten goede komt omdat een voedende moeder de allereerste signalen tijdens haar slaap gaat ‘oppikken’.
Doordat baby’s een voorkeur hebben voor ritmische geluiden boven een totale stilte, slapen ze lekker bij de ouders op de slaapkamer. En niet onbelangrijk; de ritmische geluiden van beide ouders hebben een positieve invloed op de ademregulering van de baby.

veilige slaapomgeving – Laat de baby niet tussen je in slapen!

Als de baby tussen je in slaapt, kan het snel tot oververhitting leiden. Onder de deken van de ouders, wordt de baby niet alleen opgewarmd door de lichaamswarmte van de ouders, maar kan het de eigen lichaamswarmte ook moeilijk kwijt. Het gevaar van terugademen van zowel de eigen als de uitgeademde lucht van de ouders, komt hier nog bij.
Als eerder vermeld hebben oververhitting evenals terugademen een negatieve invloed op de ontwaakreaktie bij ademtekort.

Kwaliteitseisen inrichting babykamer
Ledikant en wiegje moeten veilig zijn

 

Bedje

Let bij de aanschaf van een wiegje of bedje voor uw baby in het bijzonder op een veilige constructie waardoor ongevallen vermeden kunnen worden. Het baby bedje mag geen uitstekende delen, scherpe kanten & gaten vertonen, waaraan touwtjes of bandjes kunnen blijven haken. Kijk ook of alle schroeven of bouten vast zitten en controleer dit regelmatig.
De spijlen van van baby bedjes moeten minimaal 4,5 cm en maximaal 6,5 cm uit elkaar staan om beklemming of tussendoor glijden te voorkomen.

Bedbodem

De bedbodem moet stabiel zijn en in geval van een lattenbodem, moet de afstand zo zijn dat de voetjes er bij het staan of springen niet tussendoor kunnen glippen. Bij in hoogte verstelbare bodems moet u er op letten dat de hoogte tussen de bedbodem en de bovenkant van het bedje minimaal 30 cm is, zodat de baby niet uit bed kan “rollen” of zich eraan kan gaan optrekken. In de laagste positie moet deze afstand minimaal 60 cm zijn, zodat het kind er niet uit kan klimmen. De lak van de spijlen moet “speeksel vast” zijn.

Matrasje

Net als bij het bedje, moet je er bij matrasjes op letten dat gevaar op ongevallen worden verminderd. De matras moet zo strak in het bedje liggen, dat het niet kan verschuiven maar het mag ook niet hol of bol gaan staan.
Neem bij voorkeur een matrasje met een stevige rand zodat de kleine voetjes of armpjes niet tussen de matras en het bedje beklemd komen te zitten als de baby in het bedje staat of kruipt.

Neem geen matras die te zacht is!

Een matrasje mag niet meer dan 2 cm diep inzakken als de baby erop ligt in verband met de ondersteuning van de wervelkolom. Zodra kinderen kunnen lopen, biedt een zachte matras te weinig steun bij het lopen, springen en staan. De kleine voetjes zinken dan te diep in de matras.
Een minimum dikte van 7 cm is voor een kinderwagen of wieg door de tegenwoordig gebruikte materialen niet meer van toepassing. Een baby heeft nog zo weinig gewicht dat een matras van minimaal 7 cm dikte niet nodig is. Stevigheid en luchtdoorlatend vermogen is veel belangrijker.

Terugademen

Bij de nieuwste generatie matrasjes wordt naast een minimalisering van schadelijke stoffen ook op de vermindering van ‘terugademen’ van de baby gelet. Loodrecht en horizontaal door de matras lopen luchtkanalen om het terugademen van uitgeademde zuurstof en warmtestuwing te verminderen.
Neem bij voorkeur een baby matrasje waarbij de matras overtrek afneembaar en wasbaar is. Om allergieën te voorkomen is het verstandig om de matras overtrek en de lakens regelmatig bij 60°C te wassen. Een goede overtrek om allergieoorzaken te verminderen is een matras met een Medicott tijk. Medicott is een materiaal dat ook gebruikt wordt voor het vervaardigen van medicinaleverbanden.

Gebruik van een slaapzak

Een deken of dekbed is voor een wieg of babybedje ongeschikt omdat het de kans op warmtestuwing en terugademen vergroot. Baby’s kunnen al zeer vroeg, nog voor ze zich kunnen omdraaien, de deken over het hoofd trekken of onder de deken kruipen.
Hierom is het om een baby slaapzakje te gebruiken die zo gemaakt is, dat de baby er niet in of uit glijden kan.
Kies liever geen slaapzak waar een baby nog in moet groeien, dit is té gevaarlijk. De standaardmaten van 70, 90 of 120 cm zijn voor pasgeborenen veel te groot! Is een slaapzak te lang, dan is die vaak ook te breed, met als gevaar dat de baby er in verstrikt raakt.

Mooi aansluiten

De halsopening mag niet groter zijn dan de hoofdomvang, en het bovenlijfje van de slaapzak moet mooi aansluiten om het kleine lichaaampje van de baby. Vuistregel voor maat slaapzak:lichaamslengte in hoofdlengte + 10 cm (om te groeien).
Om te voorkomen dat een baby zich vast kan draaien met de slaapzak is een slaapzakje met een rondlopende rits een uitkomst. Deze slaapzakken zijn zeer praktisch; baby’s kunnen ‘s nachts worden verschoond zonder ze helemaal uit te kleden.
Tevens is het goed een slaapzak te kiezen die niet is doorgestikt omdat zo veel warmte verloren kan gaan. Teveel lege voetenruimte kan ook tot warmteverlies leiden. De dikte van de slaapzak en de kleding van de baby zijn aan te passen aan de tijd van het jaar.
De nieuwste generatie slaapzakken zijn zo ontworpen, met behulp van technologieën uit de ruimtevaart, dat de temperatuurschommelingen vermeden worden.